Ha energetikai tanúsítványra van szükség, itt tudod megnézni mennyibe fáj

Az ingatlanok témakörében nagyon gyakran, sőt, egyre gyakrabban kerül elő az a kérdés, hogy hol érdemes energetikai tanúsítványt csináltatni. Nos, ha már egyszer ígyis-úgyis szükség van rá, itt tudod megnézni, hogy szerintem hol érdemes csináltatni és mennyibe fog fájni. Teljesen mindegy, hogy új ingatlanról, vagy régiről beszélünk, ez egyaránt fontos lehet, ha adás-vételre kerül a sor, vagy mondjuk éppen egy pályázat van készülőben. Szóval legyetek résen és most sasoljatok, hogy szerintem kinél is érdemes megcsináltatni az energetikai tanúsítást.

Az e-tanusitas.eu egy olyan vállalkozás, akik bizony már jó sok éves tapasztalattal rendelkeznek a tanúsítás területén – valamint azon is ezáltal, hogy hogyan lehet hatékonyan és gyorsan tanúsítványt készíteni a megkeresés pillanatától az elkészülés pillanatáig. A honlapjukon mindent leírnak lépésről-lépésre az egész témakörrel kapcsolatban. Sőt, azt is itt tudod megnézni, hogy milyen árakra lehet számítani, ha az ember megrendel egy ilyen szolgáltatást. Számomra mondjuk semmi meglepő nem volt benne. Tulajdonképpen az ingatlanokkal kapcsolatos költségeket tekintve ez egy olyan szolgáltatásnak számít, ami meglehetősen olcsó. Úgyhogy csak nézelődjetek nyugodtan az e-tanusitas.eu oldalon.

Ha esetleg az alapoktól kell kezdeni a dolgot és nem is tudjátok igazán, hogy mi fán terem az energetikai tanúsítvány, akkor sincsen semmi gond. Mindegy, hogy a folyamatról, általános információkról, vagy árakról van szó, itt tudod megnézni egy helyen a honlapon, nagyon egyszerű módon.

Az energetikai tanúsítványra azért van szükség, hogy legyen egy olyan egyértelmű meghatározás, amiről egyetlen ránézés alapján is meg lehet állapítani, hogy milyen állapotban van egy épület. Természetesen energetikai szempontból. Ez ugye azért nagyon fontos, mert ha veszünk egy lakást, vagy házat, akkor nyilvánvalóan szeretnénk pontosan tudni, hogy mi is rejlik ebben a csomagban. Lesznek benne olyan részek, amik egyértelműen látszanak kívülről még egy laikus számára is, például, hogy van-e napelem vagy nincs. De sok-sok olyan rész is lesz, ami nem látszik, vagy nem ordít egy hozzá nem értő számára, viszont annál is inkább nagyban befolyásolja azt, hogy milyen állapotban van az épület energetikailag. Tehát, nagyon jó dolog, hogyha van egy ilyen besorolás, ami elárulja, hogy a falak milyen szigetelést takarnak, a nyílászárók valóban jók-e és hogy a fűtési rendszer mennyire számít korszerűnek. Hiszen ezek mind-mind azok a pontok, amik meghatározzák, hogy mennyire lehet egy ingatlant gazdaságosan üzemeltetni, fenntartani.

Itt tudod megnézni azt, hogy melyik osztályba sorolható egy épület, vagy lakás. A kategóriákat úgy határozták meg, hogy a legrosszabb a JJ, míg a legjobb az AA++ besorolást kapja. Ezek a szó szerinti megnevezésben úgy néznek ki, hogy kiemelkedően rossztól egészen a minimális energiaigényű ingatlanokig vannak beskálázva a lakások és házak. Ha egy épület korszerű, vagy a korszerűt megközeleítő jelzőt kapja, az már objektívan nézve jónak számít. Ennél feljebb már mindenképpen szükség van a házban megújuló energiaforrás(ok) használatára, ami itthoni viszonylatban még mindig nem elterjedt. Ezért hazánkban sokkal inkább még mindig a DD besorolás alatti ingatlanok vannak többségban – sajnos.

Ezt hivatottak megváltoztatni azokat a pályázatok, amik kamatmentes kölcsönt, vagy vissza nem térítendő támogatást nyújtanak energetikai korszerűsítéshez. Ezekhez a pályázatokhoz is szükség van általában a ház aktuális energetikai tanúsítványára, ezért mindenképpen érdemes mindig rendelkezni egy aktuális példánnyal.

Egy energetikai tanúsítvány érvényessége addig tart, amíg valamilyen komolyabb beavatkozás nem történik a ház energetikai rendszereibe, vagy el nem évül. Utóbbihoz hosszú évekre van szükség, amit egészen pontosan a honlapon lehet megnézni – de a lényeg, hogy olyan sok esztendőről van szó, hogy közben biztosan változik valamit a rendszer. Tehát érdemes mindig újra csináltatni, ha valami komolyabb fejlesztést eszközölünk egy épületen.

Bár ez most nem pontosan a házépítéssel volt kapcsolatos, sokkal inkább az azt követő teendők egyikével, remélem, hogy hasznosnak ítéltétek a bejegyzésemet. Most aztán már tényleg mindenki tudhatja, hogy itt tudod megnézni, az e-tanusitas.eu weboldalán, hogy mennyiért, hogyan és milyen energetikai tanúsítványt lehet csináltatni, mennyi idő alatt. Kellemes nézelődést!