Néha nem árt egy jótanács

Azt hiszem általánosságban elmondható az emberekről, hogy nem mindig örülnek a tanácsoknak. Bármennyire is jó szándék vezérli a tanács adóját, a másik fél mégis gyakran úgy érezheti, kritizálják, elégedetlenek vele, kéretlen tanácsokat osztogatnak neki. Nincs ez másképp házépítéssel kapcsolatban sem. Se szeri, se száma az ötleteknek, javaslatoknak, és a legkülönfélébb rémtörténeteknek, mint például: “Nehogy így csináld, mert a Kovácsék házával is látod mi történt…”

Nem csoda, hogy a legtöbben szkeptikusan fogadják az ilyen és ehhez hasonló tanácsokat. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán akarják megfogadni őket. Azonban mégis vannak helyzetek, amikor egy baráti jótanács sokat segíthet. Pontosan ez történt velünk is, amikor a házunkat építtettük.

A környezetvédelmet fontosnak tartó családként igyekeztünk új házunkban mindent a lehető leginkább természetbarát módon megoldani. Nem volt kivétel a fűtés sem, mellyel kapcsolatosan egy nagyon hasznos tanácsot kaptunk. Ezt szeretném most megosztani veletek is.

Egy jó barátunk azt ajánlotta, menjünk fel a futesrendszerek.hu weboldalára, ahol számos környezetbarát fűtési technikával ismerkedhetünk meg, és kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Így is tettünk, és valóban nagyon sok érdekességet megtudtunk, valamint végül új házunk fűtésrendszerét is sikerült kiválasztanunk. Elsőként az keltette fel a figyelmünket, hogy a honlap mennyire átlátható és egyszerű. Mindent könnyen megtaláltunk rajta. Nem kellett órákig keresgélni a választ egy-egy kérdésre, hogy aztán valami alig látható apró betűs részben találjuk meg. A címek és alcímek egyértelműek voltak, és magyarázatok is tartoztak hozzájuk. Ezeket közérthetően fogalmazták meg, nem pedig szakszavakkal teletűzdelve. Azt is örömmel láttuk, hogy a weboldal grafikai tervezése szép és letisztult; egyszóval már eleve jó volt ránézni.

Itt olvastunk először az elektromos fűtésről. Nagyon megtetszett nekünk ez a lehetőség, mert sokkal környezetkímélőbb, mint egyéb, hagyományos fűtési technikák. Elsősorban fontos megjegyezni, hogy nincs kibocsátott égési mellékterméke, mint a hamu vagy a füst. Teljesen szag-és zajmentes, és még gyorsabban is melegíti fel a szobákat. Azt is láthattuk, hogy számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre elektromos fűtésrendszerek esetében: választhatunk radiátorokat, konvektorokat, hősugárzót, fűtőszőnyeget, padlófűtést, falfűtést, mennyezeti fűtést, kandallót, kazánt…és mindezt elektromosan!

Arra is felfigyeltünk, hogy a futesrendszerek.hu napelemekkel is foglalkozik. A napelemekkel működtethető az elektromos fűtésrendszer, ezáltal a költségei egy idő után akár szinte nullára csökkenthetők. Az sem utolsó szempont, hogy ezzel a környezetünknek is jót tehetünk.

Nem elhanyagolható az infrafűtés lehetősége sem. Ennek lényege, hogy infravörös sugárzás kibocsájtásával melegít. A működése során ez a fűtési technika nem a légteret melegíti fel, hanem a vele érintkező tárgyakat; ezáltal másféle hőérzetet eredményez, valamint tartósabb is. Nagyon sokoldalú, mivel falfűtésként, padlófűtésként, és mennyezetre szerelve is megállja a helyét. Könnyen szabályozható, és a fogyasztása viszonylag alacsony. Lehet az infrafűtés a fő fűtésrendszerünk, de kiegészítő fűtésként szintén funkcionálhat.

Ami nekünk a legjobban megtetszett, az a hőszivattyú fűtés volt. Elsőként tájékozódtunk a hőszivattyúk működéséről és fajtáiról, melyek a következők: levegő-levegő, levegő-víz, víz-víz, és végül a talaj-víz hőszivattyú. A weboldalon az összeshez tartozott magyarázat, melyben megismerhettük az egyes típusok előnyeit, tanácsokat kaptunk arra vonatkozóan, hogy melyiket mikor érdemes választani, és azt is megtudtuk, hogy milyen előkészületek és feltételek lehetnek szükségesek hozzájuk.

Egy különálló cikkben olvastunk részletesebben a hőszivattyú kazánról. A hőszivattyúkról szóló összes írásban tájékoztattak arról, hogy ennek a kialakítása egy viszonylag nagyobb befektetéssel jár, ezért ezzel már tisztában voltunk. Mégis szerettünk volna a Hőszivattyú kazán mellett dönteni, részben környezetünk kímélése miatt, részben pedig a költségek megtérülésének lehetősége miatt. Az is sokat számított, hogy ennek kiépítéséhez nem volt szükség sem gáz bevezetésére, sem pedig kémény kialakítására.

A kapcsolatfelvétel egyszerűen ment: egy adatlapot kellett kitölteni, melynek beküldését követően a hozzánk legközelebb eső hőszivattyúkkal, és ezen belül természetesen hőszivattyú kazánnal foglalkozó cég keresett fel bennünket. A kivitelezés előtti felmérés szerencsére ingyenes volt.

Azt hiszem elmondhatom, hogy számunkra kifejezetten hasznos tanácsot kaptunk, amikor barátunk a futesrendszerek.hu oldalát ajánlotta nekünk. Annak ellenére, hogy mi sem szeretjük a kéretlen javaslatokat, ebben az esetben mégis jól jártunk vele. Meg is jegyeztük: néha bizony nem árt egy jótanács!