Vidékre költöztünk

Építkezni nem könnyű dolog. Ezt mindenki tudja, aki valaha vállalkozott arra, hogy egy üres telken építtessen magának új házat. Nem is olyan régen mi is átestünk ezen. Amellett, hogy nagyon sok előnye van, ha teljesen a nulláról építjük fel az otthonunkat, sajnos sok nehézségbe is ütköztünk. Azért döntöttünk az új ház építése mellett, mert találtunk egy nagyon szép környezetben fekvő és kedvező árú vidéki telket. Nagyon örültünk annak is, hogy ilyen módon a házunk teljes mértékben olyan lehet, amilyennek elképzeljük, nem kell átalakítani semmit, nem kell kompromisszumokat kötnünk. Amikor belekezdtünk az építkezésbe, hamar megtapasztaltuk azt is, hogy mennyire kellemetlen tud lenni, amikor a szomszédok a zajra és a koszra panaszkodnak, ha az építő cég munkatársai nem dolgoznak megfelelően, vagy amikor hirtelen mindenki szakértő lesz, és kéretlen tanácsokkal kezd ellátni minket. Végül azonban mégis elmondhatom, hogy megérte.

Sajnos a vidéki élet sem mindig olyan nyugodt és kellemes, mint amilyennek külső szemmel elképzeljük: hamar rá kellett jönnünk arra, hogy bármennyire szép helyen lakunk is, a munka nem fog hozzánk közelebb költözni… Ezért elkezdtünk gondolkozni egy céges autó beszerzésén. Mivel korábban közel laktunk a cég központjához, sosem volt céges kocsink. Szerencsére a neten találtunk egy weboldalt, amelyen minden céges autó bérléssel és vásárlással kapcsolatos tudnivalót megtaláltunk. A flottakezeles.hu-n először is szemügyre vettünk, hogy milyen lehetőségek vannak, ha cégautót szeretnénk. Alapvetően háromféle fizetési mód áll rendelkezésre: a hitel, a lízing, és a tartós bérlet. A “Hitel, lízing, bérlet, áfa” című oldalon egyszerű és közérthető formában elmagyarázzák, hogy melyiknek mi az előnye, és melyek közöttük a különbségek. A bérlés hosszú távon költségesebb lehet, mint a másik két lehetőség. A hónaponként befizetett összeg ugyan alacsonyabb, mint a hitel vagy a lízing esetében, azonban végső soron többet kell fizetnünk, és a bérelt autó sosem lesz a saját tulajdonunk. A tartós bérlet azzal az előnnyel rendelkezik, hogy be van állítva hozzá maradványérték. Ez egy olyan összeg, amelyért a bérbeadó a bérlet lejárta után eladhatja a járművet, így ezt nekünk nem szükséges befizetnünk.

A hitel és a lízing nagyjából hasonlóan működik. A hitel esetében az autó tulajdonjoga már kezdettől fogva a nevünkre kerül, a lízingelt autó tulajdonjoga azonban csak az utolsó részlet rendezését követően lesz a nevünkre írva. A lízingnek több típusa is létezik. Az egyik az operatív lízing. Emellett választható még nyílt- vagy zárt végű pénzügyi lízing is. Ezekről részletesebben a honlaphoz tartozó blogon olvashatunk. Az operatív lízing tulajdonképpen a tartós bérlettel azonos. Ennek során a kocsi tulajdonjoga végig a bérbeadóé marad. A másik két lehetőség között az a különbség, hogy míg a zárt végű lízing esetében már a szerződés megkötésénél kimondják, hogy a tulajdonjog az ügyfélé lesz, addig a nyílt végű lízingnél nincs egyértelműen meghatározva, hogy kié lesz.

Egyébként én nagyon ötletesnek tartom, hogy a weboldalhoz blogot csatoltak. Ez nagyon sok kíváncsi érdeklődőnek, vagy jövőbeni ügyfélnek segíthet tájékozódni a céges autók pénzügyeinek világában. A mi számunkra is nagyon hasznos volt: sok új információhoz jutottunk, és könnyebben döntöttünk. A kapcsolatfelvétel szintén könnyen ment: a honlapon megtaláltuk a munkatársak telefonszámait és email címeit. Azt hiszem, a sok kezdeti nehézség ellenére megérte vidékre költözni, mert minden nap festői környezetben élhetünk, és a flottakezeles.hu-nak köszönhetően már a munkába járás miatt sem kell aggódnunk.