Viszlát áramszámla, napelemre fel!

A házunk hatalmas felújításon esett át az elmúlt néhány évben. A legvégső változtatásra már spóroltunk egy ideje, és izgatottan vártuk, hogy napelemekre bízhassuk a családi áramfogyasztást.

Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit

Ez egy olyan beruházás, ami megér minden befektetett forintot, hiszen nyolc-tíz éven belül megtérül az ára, és utána még hosszú évtizedekig élvezhetjük az ingyen áram lehetőségét. Ráadásul mindezt abszolút környezetbarát módon tehetjük meg.

Mindenképpen profikra kívántuk bízni a napelem rendszer telepítését ezért a napelemprojekt.hu oldalon kértünk árajánlatot. A szakemberek első körben egy terepszemlét tartottak. Az adminisztrációs ügyintézés több hetet vett igénybe, ez sajnos minden esetben így van. Viszont maga a napelem telepítése nagyon hamar, egy nap leforgása alatt megtörtént.

A szakemberek megnyugtattak, hogy az általuk telepített napelem panelek a legmagasabb minőséggel bírnak, akár az inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit. Számos érdekes információról szereztem tudomást. Ilyen például az, hogy a napelemek edzett üvegből készülnek, a keretük pedig saválló acélból. A kábelek UV védelemmel ellátottak. Ennek a modern, precíz kivitelezésnek köszönhető, hogy manapság már űrszondákat is képesek ellátni napelemekkel.

A legérdekesebb tényező ebben az egész rendszerben számomra mégiscsak az inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit. Az inverter szó szerinti fordításban azt jelenti cserélő. Az a feladata, hogy a panelek által megtermelt egyenáramot átalakítsa váltóárammá. Található benne egy feszültség- átalakító, ennek köszönhetően tudunk a megtermelt elektromossággal eszközöket üzembe helyezni. Emellett a hálózatba is vissza tudjuk táplálni az áramot.

Minek is használnánk egyéb forrást, amikor itt van ez a csodálatos égitest és ezek a remek emberi kéz által megalkotott eszközök?